Sıradan karton parçası olarak gözükse de gündelik hayatımızda işimize oldukça yarayan koli çeşitleri işlerimizi kolaylaştırmamıza yardım eder. Genellikle eşya taşımasında kullanılır. Günümüz popülerliği artmasıyla beraber üstüne baskı yapılması sıklıkla tercih ediliyor.
Kurumsal firmaların özellikle fabrikalaşmış kuruluşların tercihinde olmasının sebeplerinden biriside geri dönüşümü kolay ve sürekliliği devam eden ambalaj çeşitlerindendir. Boyutlandırmasında sınır yok taşınacak eşyaların veya sürekliliği olan ürünün boyutuna göre koli imalatı gerçekleştirilebilir.
Tabi kolinin bir diğer faydalarından biriside şık baskısı ile asli görevi olan ürünü korumayı başarır. Müşterinize satın aldığı ürünü göndereceksiniz veya evinizi taşıyacaksınız. Taşıyacağınız eşyanın zarar görmesini ister misiniz? Tercih olarak sunulamayacak kadar kötü durum bu yüzden koliler her konuda bize lojistik desteği sağlamaktadır.
Koli İmalatı Nasıl Yapılır?
Koli imalatı basit gözükse de aslında her sektör gibi zorlayan kısımları bulunmaktadır. İmalat süreci ise sektör ve ürün işlevselliğine göre mukavvanın kalitesi belirlenir. Her sektörün ürün yapısı farklı olduğundan kolinin özellikleri kapasiteye göre değişmektedir. Hazırlanacak kolinin kalitesi belirlendikten sonra renk seçenekleri sunulur. Sıklıkla gördüğümüz koli rengi kahverengi tonlarındadır. Fakat onunda bir adı var. Beyaz, Testliner ve Kraft olarak üç standart renk seçeneğine sahip olurlar. Düz renkleri geride bırakıp baskı seçenekleri ile ürünün albeni tarafını yücelten tasarıma sahip koli imalatı da mevcuttur.
Kalite ve renk seçeneğinin ardından imalat süreci mukavemeti oluklardaki saman kağıtlarının gramajları hazırlanır. “Koli iç ve dışında bulunan Kraft yüzeyin mukavemete pek etkisi yoktur.” Boyutlandırma, her ürün kalıbı için farklı boyutlar gerekebilir. Boyutlandırma sırasında ürününüzün rahatlıkla sığacağından emin olmanız gerekmektedir. Bu işlemin geri dönüşü maalesef yoktur. Ölçülerin uygunluğuna göre presleme işlemi başlatılır ve oluklu mukavva üzerinde katlama çizgileri oluşturulur. Katlama çizgileri ayarlanırken ekstra pay bırakılır bu kolinin katlanırken sorun çıkarmamasını sağlar. Presleme işlemi bittiğinde ise kolimiz zımba veya yapıştırıcı ile birleştirilir.
İmalat Sonrası Depolama Yöntemleri