Koli İmalatı Nasıl Yapılır? - 2-

Koli İmalatı Nasıl Yapılır? - 2-

Koli imalatı, öncelikle oluklu mukavva denilen bir malzemeden meydana gelmektedir. Koli imalatı’na geçmeden önce oluklu mukavva üretilmektedir. Koli imalatı yapılırken kalitesine göre mukavva seçilir ve ona göre dişli kullanılır. E, B, C, diye isimlendirilen dalgaların her biri bir oluklu mukavva grubu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Koli imalatı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oluklu Mukavva Nasıl Oluşur?

Yüksek ısı değerlerinde rulo şeklindeki kâğıtların tutkal sürülerek kurutulmasıyla oluşturulur. Rulo halinde bulunan iki kâğıt dişliden geçirilir ve bu esnada yüksek sıcaklık verilerek nemi iyice alınır. Böylece iyi bir yapışma için kuru bir zemin oluşturulmuş olur. Kâğıtlardan birisi dişli kısımdan preslenerek geçirilir, diğer kâğıt ise alt kısımda düz şekilde olur ve birbirlerine kaliteli (genelde nişasta tutkalı kullanılır) bir tutkalla yapıştırılarak birleştirilir.

 

Ondüle

ondüle

Preslenen ve düz olan iki kâğıdın birleştirilmesi sonucu oluşan yeni haline ondüle ismi verilmektedir.

İmal edilecek koli eğer tek oluklu olacaksa, bu gruptan çıkan ondüle çıkış esnasında yüzey kağıdı ile birleştirilerek tek oluklu imal edilmiş olur.

Eğer çift oluklu mukavvadan koli imalatı yapılacaksa diğer grupta bulunan ondüle ile birleştirilerek bu işlem yapılmaktadır. İki çift taraflı ondüle çıkış noktasında birleştirilerek dış yüzey kağıdı ile beraber çift oluklu (dopel) şeklinde tamamlanmış olur. Bitiş noktasına ulaştığında koli kapaklarına ait izler çizilir ve kenar kısımları kesilerek soğutma ünitesinde bir süre beklemeye alınır. Soğuyan oluklu mukavva ise koli imalatı için hazır halde demektir ve sevkiyatı yapılabilir.

 

KOLİ İMALATI

Kenar kesimleri yapılmış ve kolinin kapak izleri preslenmiş oluklu mukavva talep olması halinde slotter veya kesim makinesinden geçirilerek işlemleri tamamlanır. Slotter makinesinin özelliği; koli kenar izlerini, kanalları ve koli üzerine renkli baskı uygulama özelliğine sahip bir makinadır.

Slotter makinesinden geçen oluklu mukavva kenarlarını birleştirmek için dikiş makinesi veya yapıştırma makinesine aktarılır.

Bu işlemler bittiğinde koli hazır hale gelmiş olur ve gruplandırılarak toplu halde alıcısına sevkiyatı yapılır.

 

Koli üretimi

İnline makinesi günümüz teknolojisinde kullanılan seri olarak koli üretmeye yarayan bir makinedir. Yapacağınız şey mukavvanın makineye toplu halde verilmesi ve çıkış noktasında hazır bağlanmış halde bu paketlerin alınmasıdır.

Bu kolilerin baskılı koli imalatı için cyrel klişeler kullanılır kesimli olan koliler için kalıplar kullanılmaktadır. Özellikle büyük ebatlı olan koli imalatı ise Slotter veya İnline makinesine sığmayan mukavvalar da çizgi ve kanal açma makinesinde bu işlemler tek tek yapılmaktadır.

Bizimle İletişime Geçebilirsiniz İletişim