Koli Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Koli Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Koli Nedir?

Koli, çok eskilere dayanan ve insanlar içerisinde herhangi bir ürün taşımak için kullandıkları kartondan yapılmış kutulardır. Yaklaşık olarak 220 yıllık bir geçmişe sahip olan koli, 1800’lü yıllarda insanların hayatına girmeye başlamış ve git gide yaygınlaşmıştır. Koli imalatı ile insanlar en önemli ihtiyaçları olan mal ve eşyalarını güvenli şekilde paketlenmesi ve taşımasını sağlamışlardır. 90’lı yıllarda yapılan bir araştırmada kişi başı ambalaj tüketiminde %43 gibi bir oranla karton-kutu-koli ilk sırada gelmektedir.

Gittikçe artan bir oranda karton tüketimi insan hayatında artmaktadır. Bunun sebebi kolay kullanım, pratik tasarım, kısa sürede üretim ve geri dönüşümünün de kolay olması tercih sebepleri arasına girmesine sebep olmuştur.

Ancak karton ve kolici kullanımı çevre açısından da çeşitli sorunları beraberinde getirmektedir. Özellikle taşınma veya ürün paketinin açılmasından sonra şekli bozulan koliler, ucuz olduğu için sağa sola rastgele atılmaktadır. Hâlbuki bunların geri dönüşüm alanlarına gönderilerek tekrar işlenmesi ve ekonomiye kazandırılması gerekmektedir.

Bu noktada ise devreye eğitim girmektedir. Özellikle okullarımızda öğretmenler tarafından, evlerimizde ise anne baba tarafından bu tasarruf noktaları çocuklara öğretilmelidir. Çünkü rastgele kullanılan bu koliler hem çevreye hem de ekonomiye zarar vermektedir.

Koli Ne işe Yarar?

Oranın bu kadar yüksek olmasının temel sebebi ise, insanların hammaddesi kâğıt olan bu kolileri yeniden kullanabilmesi ve geri dönüşünün mümkün olmasıdır. Çevreye uygun olması da insanlar için kolilerin kullanılmasının daha cazip hale gelmesine sebep olmaktadır.

Ne işe Yarar?

- Taşıma

- İstifleme

- Düzenleme

 

Çevre ve Geri Dönüşüme Etkileri

Plastik veya diğer malzemelerden yapılan koliler çevreye karşı çok zarar verdikleri için insanların tercih etmesinde daha gerilerde yerlerini almaktadırlar. Ayrıca sert maddeden oluşan farklı koli çeşitleri de insanlar tarafından tercih edilmesi daha az olan çeşitlerdendir.

Özellikle taşınma gibi bir durumda bizlerin ilk aklına gelen malzeme koliler olmuştur. Çünkü hem yerleşimi kolay hem de koliye ulaşmak kolaydır. Gerektiği zaman tedarik etmek kolay olduğu için insanların tercih etmelerin de öne çıkmaktadırlar.

Ancak kullandıktan sonra eğer koli sağlam ise güzelce istifleyerek sonradan kullanıma hazır etmeli, eğer tekrar kullanılamaz hale geldiyse geri dönüşüm noktalarına gönderilmelidir.

Türkiye’de Koli Üretim Geçmişi

Türkiye’de koli kullanımının geçmişi 132 yıl öncesine dayanmaktadır. SEKA Kâğıt Fabrikasının 1954 yılında kurulması ile beraber Türkiye’de koli üretimi başlamıştır. 1980’lerden sonra ise sektör hızlı bir şekilde genişlemiştir. Günlük yaşantımızda kolilerin kullanılması artış göstermiştir. Ulaşım, üretim, tüketim, tekstil, tüketim, iş hayatı, ev hayatı gibi alanlarda ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. Karton Koliler sayesinde eşyalar hem kolayca hem de güvenli bir şekilde taşınabilmektedir.

Koli Kullanım Alanları Nelerdir

Koliler kullanım alanlarına göre çeşitlenmektedir.

Bunlar;

  • Koli
  • Tam kapalı Koliler
  • Yarım kapalı koliler
  • Tutmalı koli
  • Arşiv kolisi
  • Klasör kolisi
  • Pizza kutu kolisi
  • Ayakkabı Kolisi
  • Ramazan Kolisi
  • Tekstil Kolisi
  • Baskısız Koli

Koliler çok geniş alanda kullanılmaktadır. Nakliyat, depolama, tekstil ve gıda sektörü bunların başında gelmektedir.

Nakliyat:

Bu sektör için koli olmazsa olmazların başında gelmektedir. Çünkü taşınması, istiflenmesi, kullanımı kolay olduğu gibi maliyeti de ucuzdur.

Depolama:

Depoların küçük dar ve şekilsiz olduğu yerlerde koliler önemli görevler üstlenmektedir. Kolayca istiflenebildiği gibi küçüklü büyüklü çeşitlerinin olması da boşluk kalmadan yapılmasını sağlamaktadır.

Tekstil:

Tekstilde hem hammaddenin getirilmesi hem de üretilen ürünün bozulmadan, dış dünyadan izole edilerek kolayca taşınması bu şekilde mümkün olmaktadır.

Gıda Sektörü:

Gıdaların üreticiden tüketiciye gelene kadar oluşan süreçte koliler insanların işlerini kolaylaştırmaktadır.

Açıkçası koli insan hayatına kolayca girmiştir ancak kolayca çıkacağa pek benzememektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bizimle İletişime Geçebilirsiniz İletişim