Koli İmalatı Nasıl Yapılır?

Koli İmalatı Nasıl Yapılır?

Koli imalatı nasıl yapılır sorusu öncelikle cevap vermemiz gereken en önemli sorudur.
Koliler genel olarak bir süreç olarak yapılmaktadır. Sırasıyla aşama aşama imalat işlemi yapılmaktadır. En baştan en sona kadar gideceği ve gireceği süreç bellidir.

KOLİ İMALATI’DAN İLK YAPILAN NEDİR?


Koli imalatı yaparken, yapmanız gereken ilk iş kolimizin ölçülerinin nasıl olacağı ve kolinin hangi tür koli olacağıdır. Üzerinde baskı olacak mı yoksa düz koli şeklinde mi kesilecek bu tamamen kolinin imalat aşamasına gelmeden tespit edilmesi gereken kurallardan birisidir.
Kâğıtları Oluklu mukavva haline getirdikten sonra koli imalatına geçmek için makinalardan geçirilmesi gerekmektedir. Eskiden bunlar sırasıyla farklı makinalarda yapılırken, günümüzde bunları tek bir makinada yapmak mümkündür. Yani baskı, kesim, paketlenme halinde teslim edilebilir.


KOLİLERE BASKI YAPILMASI


Kolilerin üzerine baskı yapılabilmesi için asetat jelatin üzerine hizalanmış klişe takımları kullanılmaktadır. Asetatlanmış olan klişeler bağlı oldukları alt ve üst merdaneler arasında boya teması gerçekleşmektedir. Baskıda kullanılan her renk için ayrı merdane kullanılmaktadır. Makinada ilerleyen oluklu mukavva 1.2.3.4. baskı renkleri tarafından basılarak ilerlemektedir.


KOLİNİN KAPAKLARININ KESİLMESİ


Baskısı yapılan oluklu mukavva kesim, tutamak, havalandırma delikleri gibi teferruatları varsa ayrı bir merdanede bu işlemleri gerçekleştirilir. Daha sonra ise kanal yarıkları ve koli çizgileri iç kısımdan preslenerek hazır hale getirilir. İki ucun birleşmesini sağlamak için 3-4 cm’lik kulakçık kısmı bırakılmaktadır.

 


KOLİ KENARLARININ BİRLEŞTİRİLMESİ

Koli imalatı nasıl yapılır Kesimi, baskısıi yarıkları açılmış olan kolinin birleşmesi için yapışma ünitesine sevk edilmesi gerekir. Kulak kısmından tutkal alarak diğer uçla birleşerek ilerler ve mukavvanın uç kısmı tutkallı olan kısmın üstünü örterek birleşir. Eğer yapışkanlı değilde dikişli şekilde istenirse o zaman ona göre makinaya sevkedilen koliler dikiş işlemine alınırlar.

KOLİLERİN PAKETLENMESİ

Koli imalatı biten koliler üst üste gelecek şekilde dizilir ve çemberlenir. Paketler elle tutulup taşınabilecek şekilde hazırlanır, gerektiğinde sayım yapılabilir. Üst üste dizilen paketler ya bellerinde bağlanır veya streç film ile sarılarak korunaklı hale getirilir.
10-20-30 paketler şeklinde hazırlanan koliler alıcıya sevk edilmek için hazır haldedir.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Koli İmalatı

Bizimle İletişime Geçebilirsiniz İletişim